Vädderösost/svensk kyckling på karamelliserad färskost
– med gnocchi, myntagremolata & jordärtskockschips
Vädderösost/svensk kyckling på karamelliserad färskost
– med gnocchi, myntagremolata & jordärtskockschips
4 portioner
Gnocchi
800 g fast potatis
1 ägg
250 g mjöl + extra till utbakning
3 g salt
20 g smör
Vädderösost
200-300 g Vädderösost
1 msk rapsolja
Salt
Kyckling
2 kycklingbröstfiléer á 200-250 g
1 msk rapsolja
1 st vitlöksklyfta
30 g smör
Salt
Svartpeppar
Karamelliserad färskost
250 g färskost
75 g grädde
Salt
Citronjuice
Myntagremolata
1 citron, skal av hela + saft från halva
1 vitlöksklyfta
1 dl finhackad bladpersilja
1/2 dl finhackad mynta
1 dl olivolja
Flingsalt
Svartpeppar
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
2 st jordärtskockor
1-2 kvistar grönkål
Parmesan
Färsk persilja & mynta
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Gör så här:
Gnocchi: skala och koka potatisen tills den är mjuk. Häll av vattnet och låt ånga av en stund och pressa den. Låt svalna. Blanda först i ägg, sedan mjöl och salt. Arbeta ihop till en deg och ta upp på mjölat bakbord.
Dela upp degen i fyra delar och rulla varje del till en lång rulle, ca 1.5 cm i diameter. Dela upp till små kuddar och rulla dem på en gnocchibräde eller mot baksidan av en gaffel. Styckfrys den gnocchin du inte ska använda.
Koka upp en stor kastrull med vatten. Koka gnocchin i omgångar tills de flyter upp. Ta upp med hålslev och låt rinna av något. Stek gnocchi krispig i smör eller olja. Salta.
Karamelliserad färskost: Sätt ugnen på 250 grader med grilleffekt. Smeta ner färskost i en ugnsform. Sätt in i ugnen i cirka 20 min tills färskosten fått en bränd yta. Mixa färskost med grädde, lite citronjuice och salt. Värm försiktigt upp och varmhåll på spisen tills du ska lägga upp på tallriken.
Myntagremolata: Blanda finrivet skal av citron, citronjuice, fint rivna vitlöksklyftor, hackad bladpersilja och hackad mynta med olivolja. Smaka av med flingsalt och peppar.
Jordärtskockschips & kål: Skala jordärtskockor och skiva tunt på mandolin. Riv isär kålen i mindre bitar. Hetta upp olja till 160 grader och fritera jordärtskockor och kål i omgångar. Ta upp och låt rinna av, krydda kålen med med flingsalt.
Vädderösost: Hetta upp olja i en panna. Dela osten i fyra bitar och salta. Stek dem runt om tills alla sidor fått rejält med färg och skiva sedan upp.
Kyckling: Salta filéerna runt om, stek dem sedan med skinnsidan nedåt i olja i en riktigt het panna. När skinnet blivit krispigt, sänk värmen och vänd på filéerna, tillsätt smör och vitlöksklyftor till pannan. Ös kycklingen med smöret under några minuter. Lägg sedan kycklingen på en plåt och sätt in i ugnen på 150 grader i cirka 15 minuter tills den har en innertemperatur på 63-65 grader. Ta ut och låt vila 5 minuter innan den skivas upp.
Bre den karamelliserade färskosten i botten, sprid ut gnocchi och ost/kyckling. Ringla över gremolata och strö över jordärtskockschips, friterad kål och färska örter. Avsluta med riven parmesan och svartpeppar.